Hakkımda

Gezi/anı/inceleme ve çocuk hikayeleri yazarıyım. Fotoğraf tutkunuyum ve çektiğim fotoğraflarıma kitaplarımda yer veriyorum. Fotoğraf tutkumun yanı sıra ağaç ve linol baskı çalışmaları yapıyorum.
Sevgi dolu bir ailenin ikinci kız evladı olarak İstanbul’da dünyaya geldim. Çocukluk ve gençlik yıllarım Anadolu yakasının güzel semti Erenköy’de, mahallemizde yaşam süren edebiyatçı, müzisyen ve ressamların arasında geçti. Sanatın her türüne olan hayranlığımın tohumlarının o tarihlerde atıldığını düşünüyorum.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı’ndan mezuniyetim akabinde Boğaziçi Üniversitesi’nde İş İdaresi Programını tamamladım.
Roche Müstahzarları A.Ş ve ardından Coca-Cola Pazarlama A.Ş.’de çalışırken bir taraftan da çeşitli sanatsal eğitimler aldım. Seramik sanatçıları İnsel İnal ve Mehmet Kutlu’nun atölyelerinde seramik çalışmalarına katıldım. 2003 yılında İtalya’nın Certaldo şehrinde La Meridiana Uluslararası Seramik Okulu’nda raku ve terra sigillata üzerine seramik, Beyoğlu Fotoğrafevi’nde de Faruk Akbaş’tan fotoğraf eğitimi aldım.
2006 yılında Afrika’nın batı yakasına, Angola’ya taşınmamla Afrika serüvenim başladı. Luanda’da yerel sanatçı Diongo’dan resim eğitimi aldım. Kenya’nın başşehri Nairobi’de yerel ressam ve baskı sanatçısı John Silver’dan ahşap baskı sanatının inceliklerini öğrendim. Nairobi’de kendi atölyemi kurarak çalışmalarıma bir süre orada devam ettim. SESAN’ın (Serbest Sanatçılar) hazırladığı 2010 kataloğunda çalışmalarımdan örnekler yer aldı. 2003-2014 yılları arasında ağaç baskı çalışmalarım ve fotoğraflarımla çeşitli karma sergilere katıldım.
Yazın hayatımın nasıl başladığına biraz değinmek istiyorum. Bu satırları yazarken hatıralarımda çok eskilere ilkokul yıllarına doğru bir gezintiye çıkıyorum. Yüzüme yayılan kocaman bir gülümsemeyle o günlerden bahsedeyim. İlkokul yıllarında bir dönem ablam, ben ve apartmandan bir arkadaşımız gazeteciliğe öykünmüştük. Şöyle ki; yazdığımız makalelere resimler çizip boyuyor ve bunlarla haftalık dergi hazırlıyorduk. Bu hazırladığımız dergileri arkadaşlara veriyor, civar apartmanların posta kutularına dağıtıyorduk. O günleri yazın hayatımın başlangıcı olarak görmemde sanırım bir sakınca yoktur. Orta okul yıllarında kimselerle paylaşmadığım minik hikayeler kaleme aldım. Nihayet disiplinli bir şekilde yazmaya Angola’nın başkenti Luanda’ya yerleşmemiz akabinde 2006 senesinde başladım. Şöyle ki; Luanda'da fotoğraf karelerine sığdırmaya çalıştığım enteresan görüntüleri, kaleme aldığım ilginç anılarımı ailem ve arkadaşlarımla ilk başlarda e-mail yoluyla paylaşıyordum. Ancak bu yolla sadece iki elin parmakları kadar kişiye ulaşabiliyordum. Luanda'ya yerleşmeden önce internet üzerinde yaptığım araştırmalarda Angola ile ilgili pek doyurucu bilgiye ulaşamamış, ulaştıklarım da insanı Angola’ya yerleşmekten caydıracak nitelikte, ürkütücü bilgilerdi. İnternet üzerinden dehşet saçan bu bilgilerin Angola ile ilgili gerçekleri yansıtmadığını Luanda’da yaşamaya başladığımda bizzat öğrenince hem daha büyük kitlelere ulaşabilmek, buradaki deneyimlerimi Angola’yı merak edenlerle paylaşabilmek ve anılarımı arşivleyebilmek amacıyla Kasım 2006’da Angola ile tanışmak ister misiniz? adlı anılarımı paylaştığım blogumu oluşturdum. Blogum sayesinde yıllardır yapamadığım şeyi, düzenli olarak anılarımı kaleme almayı, kısa hikayeler yazmayı bir rutine oturtmuş ve bundan da çok keyif almıştım. Kısacası, gezi/anı kitapları yazma serüvenimin başlangıcı ilkel teknolojik şartlarda yaşadığımız Luanda’ya, 2006 senesine dayanıyor.
Gelişmiş ülkelerin yüzlerini Afrika’ya çevirdiği günümüzde, halen keşfedilmeyi bekleyen Kara Kıtanın tarihini, engin coğrafyasını, zor yaşam koşullarını, yaşanan salgın hastalıkları, modernize olmuş sömürgecilik anlayışını, yaşadığımız ilginç olaylar ve fotoğraflarımla birlikte kitaplarımda anlatmaya çalışıyorum.
2006-2016 yılları arasında iki sene Angola, dört sene Kenya ve dört sene Etiyopya'da olmak üzere yaklaşık on yıl yaşadığım Afrika Kıtasının az keşfedilmiş bölgeleriyle ilgili o kadar çok anı biriktirmişim ki, yaz yaz bitecek gibi gözükmüyor.
Gezi ve anı türünün yanı sıra çocuklara Afrika’nın vahşi doğasını, sevimli hayvanlarını anlattığım hikayeler yazmaya başladım. Bu hikayelerimden oluşan iki kitabım 2016 yılında sevgili çocuklarla buluştu.
Sürekli olarak yazdığım Atlas Çocuk ve Tempo Travel dergileri dışında çeşitli gazete ve dergilerde fotoğraflarımı da paylaştığım sadece Afrika Kıtası ile sınırlı kalmayan gezi yazıları yazıyorum.
Afrika Kıtasına her yönüyle taban tabana zıt özelliklere sahip olan, Arap Yarımadası'nın harikalar diyarı Dubai'de de 2016-2018 yılları arasında bulundum. 2018 Ocak ayı itibariyle de sevgili ülkeme kesin dönüş yaptım.
Beş duyunuza hitab edecek, hevesle keşif gezilerine çıkmaya teşvik edecek, gittiğiniz uzak diyarlardan oraları beraberinizde getirmenize ön ayak olacak gezi kitaplarımın ve web-sitem için kaleme almakta olduğum yazılarımın satır aralarında sizleri keyifli bir gezintiye davet ediyorum.
Haydi o zaman ne duruyoruz?
Hemen çıkalım yola!
Figen Gündüz Letaconnoux
Gezi Kitaplarım
- Yaşamımdan Süzülen Afrika (2013) – Siyah İnci Yayınları
- İnsanlığın Beşiğine Yolculuk (2016) – Oğlak Yayınları
- Afrika’nın Kavşağı – Tanzanya & Zanzibar (2017) – Oğlak Yayınları
- Fas’ın Altın İksiri Argan (2017) – Oğlak Yayınları
Çocuk Hikaye Kitaplarım
- Jambo Rafiki/Merhaba Arkadaşım (2016) – Yazardan Direkt
- Karibu Rafiki/Hoşgeldin Arkadaşım (2016) – Yazardan Direkt
- Jambo Rafiki/Hello My Friend (2016) – Yazardan Direkt
- Karibu Rafiki/Wellcome My Friend (2016) - Yazardan Direkt