Nairobi – Kangemi Gecekondu Mahallesi’nde Aktivite

"Öyle bir ağlasam, öyle bir ağlasam ki çocuklar
size hiç gözyaşı kalmasa
Öyle bir aç kalsam,öyle bir aç kalsam ki çocuklar
size hiç açlık kalmasa
Öyle bir ölsem,öyle bir ölsem ki çocuklar
size hiç ölüm kalmasa"
Aziz Nesin

Doğu Afrika’da hizmet veren sosyal sorumluluk projesi, Orphelins Sans Frontières East Africa’nın (OSF EA) hedefi Nairobi gecekondu mahallelerinde imkanları olmayan çocukların eğitim ve yaşam koşullarını iyileştirmek. Kenya’da yaşadığım 2008-2012 yılları arasında arkadaşım Nihan ile birlikte OSF EA’nın çatısı altındaki Kangemi Okulları Destek Merkezi’nde haftada bir gün civarda yaşayan çocuklara çeşitli faaliyetler düzenledik. Destek merkezi dediğime bakıp da aldanmayın. Nairobi’nin Kibera’dan sonra ikinci büyük gecekondu mahallesi Kangemi’de aktivite yaptığımız yer hiç de hijyenik koşullara sahip değildi. Şöyle ki; üzeri saçla kapatılmış, duvarları olmayan, duvar yerine tavandan aşağıya yer yer delik muşambanın sarkıtıldığı derme çatma bir barakanın balçık çamur tabanına yerleştirilmiş eğreti 3 adet masa ile yaklaşık 20 adet kırık dökük plastik sandalyenin etrafında yapıyorduk aktivitelerimizi. Şartlar çok iptidaiydi.

Çevre okullardan toplanıp getirilen burunları her daim akan, gözlerinde çapakları ve üzerlerinde karasinekleri hiç eksik olmayan, saçları toz içinde, üstleri başları yırtık, yalın ayak bu çikolata renkli şirin çocuklara resim, boyama ve desen çalışmaları gibi aktiviteler yaptırırken onları düşünmeye sevk edip, şiirler ezberletip, edebiyatla tanıştırmayı, İngilizce gramer eksiklerini gidermeyi, kısacası onların gelişimlerine imkanlar dahilinde katkıda bulunmayı hedefledik. Bu aktivitelerde çocuklara isimlerine düzenlenmiş sertifikalar vererek tatlı rekabeti körükledik.

Derme çatma aktivite alanımızın hemen yanında açık mavi renge boyalı, üzeri Miki Maus çıkartmalı, çinko duvarlı, tel kafes pencereli kütüphane; hemen yanında Mama Afrika’nın ev tekstili üretim yaparak bu kültür merkezine maddi kaynak yaratan atölyesi, onun hemen yanında ise tüp gaz üzerindeki kocaman alüminyum tencerede yulaf ezmesi pişirilen derme çatma mutfak yer alıyordu. Yulaf ezmesi için ellerinde plastik bardakları öğle vakti itiş kakış sıraya giren çocukları görmek insanın içini acıtıyordu.

Her aktivite gününün ardında çocukların yüzlerindeki mutluluğu görmek “Hayatımızda hiç böylesine güzel bir gün geçirmemiştik” sözlerini duymak bizi manevi olarak tatmin etse de, hep daha fazla ne yapabiliriz arayışı içindeydik. Türkiye’den eşin dostun yardımıyla toplanan ikinci el kıyafetleri, ayakkabı ve oyuncakları Kangemi’deki çocuklara dağıttık. Yine kendi çevremizden temin ettiğimiz kağıt, kalem, defter, İngilizce hikaye kitapları, resim malzemeleri, tebeşir ve diğer kırtasiye malzemelerini de aktivitelerimizde kullandık. Blogum vasıtasıyla ulaştığımız birkaç yardımsever aktivitemize destek oldular. İsviçre’de yaşayan blogdaşım Sevgili Asis’in yaptığı maddi yardımla çocuklara 2010 Noel partisi düzenledik.

2010 Noel Partisi

Kangemi’deki aktivitelerimizden seçmeler

Özel Ege İlkokulu’nda çocukların birbirlerine yazmış olduğu mektuplar

Özel Ege Lisesi’nin İlkokulu Fransızca öğretmeni Sevgili Beste Erbak benimle bağlantıya geçti. Kangemi Merkezi ile Özel Ege İlkokulu’nu kardeş okul/merkez ilan ettik. Koli içinde aktivite malzemeleri ve Kangemi’deki çocuklara hitaben sıcacık ifadelerle yazılmış İngilizce mektuplar geldi. Çocukların kendilerine yazılmış mektupları okurkenki sevincini kelimelere dökmeme imkân yok. Kangemili çocuklarla birlikte mektuplara tek tek cevap yazıp, hepsini İzmir’e, Beste’ye postaladık.

“Gerçi, denizde bir damla ama yine de bir tek çocuğun bile hayal gücünü, dünyaya bakışını geliştirebilmeye katkıda bulunduysak o bile büyük başarıdır"  diye düşünüyorum.


Kenya, Nairobi ile ilgili detay bilgiye “Yaşamımdan Süzülen Afrika, Siyah İnci Yayınları, 2013” kitabımdan ulaşabilirsiniz.

error: İçerik İndirilemez!!